Προγνωστικά Σήμερα
  • Follow Us -
4

Ο Μουρίνιο έφυγε από τη Γιουνάιτεντ, προπονητικά τελείωσε;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την ήττα από την Λίβερπουλ στο Άνφιλντ αποφάσισε να απολύσει τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ένας σπουδαίος προπονητής, ο οποίος έχει τελειώσει ποδοσφαιρικά;


Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχει πολλούς υποστηρικτές αλλά και πολλούς haters. Ωστόσο έτσι είναι οι μεγάλοι προπονητές και γενικότερα οι μεγάλες προσωπικότητες. Έχουν υποστηρικτές αλλά και ανθρώπους που σπεύδουν να τους αμφισβητήσουν για το έργο τους.

Αν κάποιος δει την πορεία του Πορτογάλου σε προπονητικό επίπεδο θα διαπιστώσει ότι ο Μουρίνιο υπήρξε σπουδαίος προπονητής. Πλέον όμως δείχνει αρνητικά σημάδια και δείχνει πως δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Η απόλυσή του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόνο τυχαία δεν είναι και θεωρώ ότι άργησε και πολύ.

Ο Μουρίνιο αποχωρεί από τους «κόκκινους διαβόλους» και αφήνει στον επόμενο προπονητή μια καμένη γη στην κυριολεξία. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην μετά Άλεξ Φέργκιουνσον εποχή δεν έχει καταφέρει να βρει τα πατήματά της και να πρωταγωνιστήσει ξανά στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Η πορεία του Πορτογάλου τεχνικού στην Γιουνάιτεντ μπορεί να έχει τίτλους στη διάρκειά της, ωστόσο κανείς από τους οπαδούς των «κόκκινων διαβόλων» δεν μπορεί να πει ότι έμεινε ευχαριστημένος απ’ αυτά τα 2,5 χρόνια του Μουρίνιο σ’ έναν από τους μεγαλύτερους αγγλικούς συλλόγους. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Πορτογάλου με την ομάδα, ήταν η κατάκτηση του Europa League.

Μια κατάκτηση όμως που έγινε, καθώς η ομάδα δεν κυνηγούσε εκείνη τη χρονιά κανέναν άλλον στόχο. Ήταν 6η στο πρωτάθλημα και αποκλεισμένη απ’ όλες τις υπόλοιπες διοργανώσεις. Παράλληλα ο μόνος δρόμος για να συμμετάσχει η ομάδα στο Champions League της ερχόμενης σεζόν ήταν να κατακτήσει ο σύλλογος το Europa League. Η επιτυχία ωστόσο δε σβήνεται.

Όμως η συνολική παρουσία του Μουρίνιο στην Γιουνάιτεντ μόνο θετική δε θεωρείται. Παράλληλα αν κάποιος πάει πίσω το χρόνο και δει την πορεία του στην Τσέλσι αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης, τότε θα διαπιστώσει ότι ο Πορτογάλος τεχνικός χρόνο με το χρόνο φαίνεται πως έχει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα προσαρμογής στη νέα τάξη πραγμάτων. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται αλλά ο Μουρίνιο δείχνει ότι μένει πίσω.

[button color=”custom” bgcolor=”#EC1C24″ hoverbg=”#EC1C24″ textcolor=”#ffffff” texthcolor=”#000000″ bordercolor=”#” hoverborder=”#” size=”big” align=”center” width=”fill” link=”/go/winmasters/” radius=”5″ outer_border_color=”#” icon_color=”#”]Καθημερινά προγράμματα επιβράβευσης* στη winmasters![/button]

Η πορεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης

Το 2010 η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Στόχος της ομάδας ήταν να φέρει έναν προπονητή, ο οποίος αρχικά θα αμφισβητούσε την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα στους εγχώριους τίτλους κι έπειτα θα επέστρεφε στην κορυφή της Ευρώπης το σύλλογο.

Εν μέρει ο ένας από τους δύο στόχους βγήκε εις πέρας. Ο άλλος δεν υλοποιήθηκε ποτέ και επειδή η Ρεάλ είναι ένας τεράστιος σύλλογος, αναγκάστηκε να τερματίσει το 2013 τη συνεργασία της με τον Πορτογάλο τεχνικό.

Ο Μουρίνιο ξεκίνησε εφιαλτικά τη θητεία του στην Ισπανία, καθώς ο Γκουαρδιόλα με τους παίκτες του, έκανε σμπαράλια τη Ρεάλ Μαδρίτης (5-0) στο πρώτο clasico του Πορτογάλου στον πάγκο των μερένχες. Η πορεία όμως ήταν διαφορετική και ο Μουρίνιο αμφισβήτησε την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα. Η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, ενός κυπέλλου Ισπανίας κι ενός Super Cup Ισπανίας αποτελούν σπουδαία επιτεύγματα.

Όμως ο Πορτογάλος τεχνικός τα… χάλασε στο Champions League. Μια ομάδα σαν τη Ρεάλ, οφείλει κάθε χρόνο να διεκδικεί το συγκεκριμένο τρόπαιο. Τα χρόνια ωστόσο είχαν περάσει και η «Βασίλισσα» απείχε από τελικό και κατάκτηση της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάστηκε το 2013 κόντρα στην Ντόρτμουντ στα ημιτελικά του θεσμού.

Όμως η Ρεάλ δεν κατάφερε να προκριθεί, καθώς ηττήθηκε με 4-1 στη Βεστφαλία και το 2-0 της Μαδρίτης δεν της έφτανε για να προκριθεί. Η συγκεκριμένη ήττα σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό έναν χρόνο νωρίτερα στα ημιτελικά του Champions League από την Μπαρτσελόνα, οδήγησαν τη Ρεάλ να τον απομακρύνει από τον πάγκο της.

Έτσι, ο Μουρίνιο έφυγε από τους μερένχες χωρίς να έχει εκπληρώσει τον βασικό στόχο του συλλόγου. Μια κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου δηλαδή.

Η πορεία του στην Τσέλσι

Μετά την απομάκρυνσή του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μουρίνιο επέστρεψε το 2013 στην Αγγλία για λογαριασμό μιας ομάδας με την οποία είχε μεγαλουργήσει λίγα χρόνια νωρίτερα, την Τσέλσι δηλαδή.

Η πρώτη του σεζόν 2013-14 ήταν μαγική. Η Τσέλσι κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα Αγγλίας με αρκετά μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι. Η επόμενη σεζόν όμως ήταν καταστροφική για τον Πορτογάλο, ο οποίος απέτυχε όχι μόνο να υπερασπιστεί τον τίτλο αλλά έχασε εντελώς τα αποδυτήρια.

Η Τσέλσι τη σεζόν 2014-15 πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Κακό ποδόσφαιρο, αγωνιστικά προβλήματα και η πρωταθλήτρια Αγγλίας κινδύνευε με υποβιβασμό. Συγκεκριμένα οι μπλε βρισκόντουσαν κοντά στην επικίνδυνη ζώνη. Τελικά μετά από την ήττα κόντρα στους πρωταθλητές εκείνης της σεζόν (Λέστερ) έφεραν την οριστική απομάκρυνση του Μουρίνιο από τον πάγκο της Τσέλσι.

Στοίχημα στον Stoiximan με προσφορές* για όλα τα μέλη

Η πορεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τελευταία ομάδα του Πορτογάλου τεχνικού μέχρι την επόμενη είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους «κόκκινους διαβόλους» πήγε το 2016 κι έκατσε μόλις 2,5 χρόνια. Σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες που πήγε, στη Γιουνάιτεντ απέτυχε περισσότερο.

Ο Μουρίνιο την πρώτη του χρονιά (η οποία δεν ήταν από το καλοκαίρι αλλά από τον Μάιο) στο σύλλογο κατάφερε να κερδίσει ένα Community Shield. Τίτλος που στην Αγγλία δεν υπολογίζεται και πολύ από τους οπαδούς αλλά και από τις ομάδες.

Στην πρώτη ολοκληρωμένη θητεία του ο Μουρίνιο στον πάγκο της Μάντσεστερ κατάφερε να κερδίσει ένα League Cup κι ένα Europa League, όμως η ομάδα στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην έκτη θέση. Κανείς όμως δεν είπε τίποτα, διότι ο σύλλογος είχε κερδίσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Η επόμενη χρονιά βρήκε τον Μουρίνιο άτιτλο, ωστόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Ένα επίτευγμα που το χρωστάει πάρα πολύ στον Ντε Χέα, καθώς είχε σώσει άπειρες φορές την ομάδα του από παραβίαση της εστίας του.

Η τελευταία χρονιά (έως το Δεκέμβριο) του Μουρίνιο στον πάγκο της Γιουνάιτεντ ήταν και η πιο εφιαλτική. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε χάσει τα αποδυτήρια από τα φιλικά κιόλας, η ομάδα ήταν προβληματική και τα κακά αποτελέσματα ερχόντουσαν απανωτά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε 17 αγωνιστικές βρίσκεται στην έκτη θέση με 26 βαθμούς. Αυτό μαρτυράει τα πάντα νομίζω.

Γενικότερα ο Μουρίνιο μπορεί να πήρε τρεις τίτλους με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο ποτέ οι ομάδες του δεν έπαιξαν πειστικό ποδόσφαιρο, ποτέ δεν άρεσε στον κόσμο αυτό που έβλεπε, μέχρι που κάποια στιγμή χάθηκαν τα αποδυτήρια και η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.

Ο Μουρίνιο αποχωρεί από μια ακόμα ομάδα όντας αποτυχημένος και πλέον το μεγάλο στοίχημα γι’ αυτόν είναι η επόμενη μέρα. Μια επόμενη μέρα, στην οποία θα πρέπει να αποδείξει στους επικριτές του ότι δεν έχει τελειώσει προπονητικά αλλά συνεχίζει να είναι ο… Special One!

Δημήτρης Δημόπουλος

Betshop.gr: 100% ανανεωμένη, καταθέσεις με e-banking & PaySafe!

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Dimitris Dimopoulos

- Tipster

Δείτε ακόμα :

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ποδόσφαιρο

Μη χάσετε

Δελτία Τύπου

Αφιερώματα