Προγνωστικά Σήμερα
  • Follow Us -
5

Χάθηκε μια μάχη για τον Παναθηναϊκό άλλα όχι ο πόλεμος!

Η Euroleague είναι μια διοργάνωση που φέτος είναι εξαιρετικά απαιτητική από την αρχή μέχρι και το τέλος της. Πλέον φτάσαμε στα play off της διοργάνωσης, τα οποία ξεκίνησαν από την Τρίτη 18/04. Εκεί ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Φενέρ στο ΟΑΚΑ και στόχος του ήταν να εκμεταλλευτεί την έδρα του και να κερδίσει το πρώτο από τα τρία ματς.

Ο Παναθηναϊκός τη φετινή χρονιά έχει καταφέρει παρά τα προβλήματα που είχε να βρίσκεται στα play off της Euroleague και μάλιστα έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Από την μία αυτό είναι θετικό αλλά από την άλλη σε τόσο υψηλό επίπεδο η δύναμη της έδρας δεν σου δίνει σίγουρη πρόκριση, καθώς η αντίπαλη ομάδα έχει τη δυνατότητα να κάνει break.

Μάλιστα αυτό ισχύει σε αρκετά μεγάλο βαθμό όταν μιλάμε για ένα ζευγάρι «Παναθηναϊκός-Φενέρ», στο οποίο και οι δύο ομάδες διαθέτουν τεράστια ποιότητα και μεγάλους προπονητές. Σίγουρα πριν από τα παιχνίδια προβλέψεις στο στοίχημα δεν μπορούσαν να γίνουν, καθώς η κάθε ομάδα μπορεί να αλλάξει με τους παίχτες που έχει την μοίρα ενός παιχνιδιού. Κάτι τέτοιο παρακολουθήσαμε και στην πρώτη μάχη των δύο αυτών συλλόγων.

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ από την αρχή της χρονιάς πέρασε πολλές δυσκολίες, ωστόσο λόγω της φανέλας της αλλά και λόγω της ποιότητάς της κατάφερε να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα και να τερματίσει στην 4η θέση της Euroleague στη regular season. Έτσι, απέκτησε και το πλεονέκτημα έδρας. Σίγουρα αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστια επιτυχία αλλά σε καμία περίπτωση η έδρα δεν δίνει σε τέτοιο επίπεδο την πρόκριση.

Απέναντι του, ο Παναθηναϊκός είχε τη Φενέρ. Μια άκρως πονηρή και ποιοτική ομάδα. Πονηρή διότι διαθέτει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς που είναι πανέξυπνος προπονητής και ποιοτική γιατί το ρόστερ της απαρτίζεται από εξαιρετικούς παίχτες. Sportingbet: Επιστροφή στοιχήματος αν ο Ρίβερς σκοράρει τουλάχιστον 15 πόντους

Η ομάδα του Ζοτς, όπως και ο Παναθηναϊκός πέρασε αρκετές δυσκολίες με τους τραυματισμούς που είχε φέτος στη χρονιά και αυτό σε συνδυασμό με το μικρό ροτέισον, οδήγησαν τη Φενέρ στην 5η θέση και με μειονέκτημα έδρας. Η τουρκική ομάδα έδειχνε σημάδια ντεφορμαρίσματος και γενικότερα δεν έπειθε, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτη αλλά παρά το μειονέκτημα έδρας που σίγουρα ήταν κάτι που ήθελε να αποφύγει ο Ζοτς, συνεχίζει να παραμένει υπολογίσιμη δύναμη.

Στοίχημα στον Stoiximan με 100% προσφορές* εγγραφής για νέα μέλη

Από εκεί και πέρα αποδείχθηκε στο παιχνίδι της Τρίτης στο ΟΑΚΑ ότι ούτε το πλεονέκτημα σου δίνει σίγουρη πρόκριση αλλά ούτε και η Φενέρ είναι αμελητέα ποσότητα. Αυτό το αναφέρουμε διότι ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από την Φενέρ με σκορ 58-71. Οι 13 πόντοι είναι αρκετοί και μάλιστα αν δούμε ότι οι «πράσινοι» κέρδιζαν με 16 στο ημίχρονο, τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι φιλοξενούμενοι προχώρησαν σε μια ολική ανατροπή του αγώνα.

Μια ανατροπή που τους έδωσε μια νίκη που στην ουσία αναιρεί αυτόματα το πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού, καθώς πλέον το τριφύλλι θα πρέπει να κερδίσει στην Πόλη αν θέλει φυσικά να βρεθεί στο Final 4. Σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει και να κερδίσει τουλάχιστον ένα παιχνίδι μέσα στην έδρα της Φενέρ, όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή προέχει να κάνει το 1-1 στο ΟΑΚΑ, στο παιχνίδι της Πέμπτης. Σύμφωνα με τα προγνωστικά ο Παναθηναϊκός παρά την ήττα είναι το φαβορί για τη νίκη στην αναμέτρηση της Πέμπτης αλλά όλα θα απαντηθούν μέσα στο παρκέ.

Στο αγωνιστικό κομμάτι και πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση να αναφέρουμε ότι ο Παναθηναϊκός έχασε τη μάχη και όχι τον πόλεμο. Η πρόκριση κρίνεται στα τρία παιχνίδια και όχι στο ένα. Το μέγεθος του Παναθηναϊκού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχοι είναι τεράστιο και σίγουρα ο σύλλογος έχει συνηθίσει από μεγάλες ανατροπές. Από εκεί και πέρα στο παιχνίδι της Τρίτης ο Παναθηναϊκός προχώρησε σ’ ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο και σ’ ένα εφιαλτικό δεύτερο που του στοίχισε, καθώς η Φενέρ διάβασε όλα τα λάθη του τριφυλλιού.

Είναι δεδομένο ότι σ’ αυτό το επίπεδο δεν δικαιολογείται να γίνονται τόσα πολλά και συνεχόμενα λάθη γιατί τότε ο αντίπαλος δεν θα χαριστεί. Το βασικότερο λάθος του Παναθηναϊκού ήταν ότι έχασε ξαφνικά τη συγκέντρωσή του και δεν μπόρεσε να επανέλθει ποτέ. Σ’ εκείνο το σημείο η Φενέρ χτύπησε και ουσιαστικά έκανε την ανατροπή για να δηλώσει παρών. Ας πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή για να φτάσουμε και στο σημείο που το τριφύλλι έχασε τον έλεγχο και έπειτα το παιχνίδι.

Sportingbet: Γενναιόδωρο/Μοναδικό πρόγραμμα ανταμοιβής!

Οι «πράσινοι» μπήκαν μουδιασμένα στο ματς και αιφνιδιάστηκαν από την Φενέρ. Ο Πασκουάλ επέλεξε μια αθλητική και γρήγορη πεντάδα με Καλάθη, Φελντέιν, Νίκολς, Γκιστ, Σίνγκλετον ενώ ο Ομπράντοβιτς πήγε σε ψηλή και όχι τόσο αλτική πεντάδα με Σλούκα, Μπογκντάνοβιτς, Ντάτομε, Κάλινιτς, Βέσελι. Ουσιαστικά απ’ αυτούς τους δέκα παίχτες στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός υστερούσε στο «2» εκεί όπου ο Φελντέιν δεν μπορούσε να ακολουθήσει με τίποτα τον Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος βρήκε ρυθμό και στην πορεία δεν γινόταν να σταματηθεί.

Έπειτα καθαρό πλεονέκτημα είχε η Φενέρ και στον Βέσελι που κάτω από το καλάθι δεν είχε αντίπαλο λόγω ύψους και δύναμης, ενώ παράλληλα και ο Κάλινιτς φάνηκε ότι ανταποκρίθηκε τέλεια στον κακό Σίνγκλετον.

Έτσι, το 6-16 γράφτηκε στο ταμπλό και η ψυχρολουσία ήταν φανερή στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο ο Πασκουάλ με τρεις γρήγορες κινήσεις κατάφερε να αλλάξει όλη την ροή του ματς. Οι Τζέιμς, Παππάς και Ρίβερς έδωσαν ρυθμό, ενέργεια, αποτελεσματικότητα, κινητικότητα και λύσεις στον Παναθηναϊκό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει και με την έδρα το μομέντουμ το τριφύλλι και να πάει στα αποδυτήρια με +16, καθώς η Φενέρ μπλόκαρε επιθετικά και δεν μπορούσε να βρει σκορ.

Ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει το μομέντουμ του αγώνα και ήταν καλύτερος μέχρι την λήξει του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Οι «πράσινοι» μπλόκαραν και ο Ζοτς διάβασε όλες τις ατέλειες του τριφυλλιού με αποτέλεσμα να κάνει ένα επιμέρους σκορ 16-43 (8-20 και 8-23) και να φύγει μ’ ένα σπουδαίο διπλό από το ΟΑΚΑ. Αυτό ήταν και το πρώτο του στην προπονητική του καριέρα.

Όπως καταλαβαίνετε ο Ζοτς στο πιο σημαντικό του ματς ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού κατάφερε να πάρει και το ματς. Σίγουρα αυτό δείχνει και την κλάση του. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο πέρα από το καλό του κοουτσάρισμα, βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έκανε πολλά λάθη. Όταν έχει μια ομάδα 16 πόντους διαφορά, τότε το μόνο που μένει να κάνει είναι να προσέξει και να διαχειριστεί σωστά το παιχνίδι για να το πάρει, καθώς τίποτα δεν τελειώνει στο ημίχρονο.

Η ομάδα του Πασκουάλ όμως δεν το έκανε αυτό κι έτσι ηττήθηκε. Οι «πράσινοι» δεν μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και στην πορεία του όταν δεν έμπαιναν τα σουτ, θόλωσαν και δεν μπορούσαν να βρουν λύσεις. Ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά δεν διάβασε σωστά το παιχνίδι και δεν χτύπησε ποτέ στα αδύνατα σημεία της την Φενέρ. Για παράδειγμα ο Μπογκντάνοβιτς με 23 πόντους δεν χτυπήθηκε στην άμυνα όταν και ήταν φορτωμένος με φάουλ.

Έτσι, οι «πράσινοι» δεν προσπάθησαν καν να τον βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα δεν εκμεταλλεύτηκαν καθόλου τα mismatch που είχαν με τον Ντίξον εντός παρκέ, ενώ επιθετικά δεν υπήρχε inside game αλλά ούτε κυκλοφορία για ελεύθερα σουτ, ούτε ντράιβ για εύκολα καλάθια ή κερδισμένα φάουλ. Από την άλλη πλευρά η Φενέρ χτύπησε με τρεις παίχτες στην επίθεση.

Παίξε νόμιμα στη Vistabet με το μοναδικό πρόγραμμα ανταμοιβής!

Ο Μπογκντάνοβιτς που έπαιξε συνολικά 34 λεπτά, δημιούργησε πολλά προβλήματα αλλά εξαιρετικοί ήταν και οι Κάλινιτς και Ντίξον. Ο Ζοτς γενικά ήξερε ότι έχοντας μόνο επτά παίχτες στο ροτέισον του, έπρεπε να στηριχθεί κυρίως στην άμυνα. Και αυτό έκανε και ουσιαστικά κέρδισε το ματς. Έχοντας στην frontline του, τους Ούντοχ-Βέσελι αλλά και ορισμένες φορές στο «4» τον Κάλινιτς σε χαμηλά σχήματα και στο «3» σε ψηλά σχήματα, θωράκισε την ρακέτα του.

Από εκεί και πέρα έχοντας στο «2» τον Μπογκντάνοβιτς αποκτούσε ακόμα ένα ψηλό παίχτη με μακριά χέρια που έκρυβε το οπτικό πεδίο των αντιπάλων, ενώ τέλος ο Σλούκας πίεζε εξαιρετικά την πρώτη πάσα στον αντίπαλο guard με αποτέλεσμα να τον δυσκολεύει στο κατέβασμα της μπάλας. Έτσι, η Φενέρ διάβασε απόλυτα το παιχνίδι και το κέρδισε εκμεταλλευόμενη φυσικά και τα λάθη του Παναθηναϊκού.

Πλέον η σειρά οδηγείται σε δεύτερο παιχνίδι στο ίδιο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να ξεπεράσει το σοκ του πρώτου αγώνα και όντας δυνατότερος να διεκδικήσει και να πάρει το ματς. Από την άλλη πλευρά η Φενέρ επιθυμεί να κάνει το 0-2 για να βρεθεί με το ενάμιση πόδι στο Final 4 της Πόλης. Για να γίνει αυτό επιθυμεί να έχει την ίδια άμυνα, ενώ επιθετικά θα προσπαθήσει ο Ζοτς να βάλει στο παιχνίδι τους Σλούκα (σε πόντους), Νάναλι αλλά και Ντατόμε.

Δημήτρης Δημόπουλος

Dimitris Dimopoulos

- Tipster

Δείτε ακόμα :

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μη χάσετε

Δελτία Τύπου

Αφιερώματα