Προγνωστικά Σήμερα
  • Follow Us -
5

Πέρυσι στέφθηκε πρωταθλήτρια, φέτος η πτώση είναι μεγάλη!

Η Λέστερ είναι μια ομάδα που πέρυσι κατάφερε να γράψει ιστορία στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς κανείς να το περιμένει στην αρχή της σεζόν. Φέτος όμως η χρονιά για τις «αλεπούδες» είναι πολύ αινιγματική, καθώς η Λέστερ εμφανίζεται διπρόσωπη στις διοργανώσεις της.

Ήταν καλοκαίρι του 2015, όταν η Λέστερ ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Ένας προπονητής που θεωρούνταν αποτυχημένος από ορισμένους συλλόγους που προπόνησε αλλά και παράλληλα και από την εθνική Ελλάδος, με την οποία δεν κατάφερε να περάσει ούτε στους ομίλους του Euro 2016.

Αρκετοί μπορεί να έλεγαν διάφορα αρνητικά σχόλια για τον Ιταλό coach, ωστόσο ο ίδιος μέσα σε μια χρονιά φρόντισε να διαψεύσει τους πάντες και τα πάντα, καθώς κατέκτησε με την Λέστερ το πρωτάθλημα Αγγλίας. Γεγονός που αποτέλεσε και την μεγαλύτερη έκπληξη της περασμένης σεζόν και που παράλληλα καμία στοιχηματική εταιρεία δεν είχε προβλέψει ως πιθανό σενάριο.

Φέτος όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς για την Λέστερ. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι «αλεπούδες» δεν παρουσιάζουν σε καμία περίπτωση το πρόσωπο που είχαμε συνηθίσει πέρυσι.

Ειδικά στους αγώνες της Premier League, η Λέστερ δεν έχει καμία σχέση με την περσινή ομάδα του πρωταθλήματος. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συμβαίνει στο Champions League. Σίγουρα η φετινή χρονιά για την Λέστερ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αινιγματική, καθώς η ομάδα με μια λέξη είναι διπρόσωπη.

Με λίγα λόγια, όπως κανείς δεν περίμενε την περασμένη εξαιρετική σεζόν που κατέληξε σε τρομερό φινάλε, έτσι και φέτος κανείς δεν περίμενε αυτή την κάθοδο της ομάδας. Μια πτώση που είναι μεγάλη και δεν ξέρουμε που μπορεί να σταματήσει.

Ουσιαστικά η Λέστερ πέρυσι έκανε κάτι για το οποίο όλοι μας θα μιλάμε χρόνια και σίγουρα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε καταφέρει να φτιάξει μια ομάδα που ήξερε τι ήθελε μέσα στο γήπεδο και ήξερε επίσης πως να το πάρει. Παίζοντας επιθετική άμυνα αλλά και θεαματικό ποδόσφαιρο, η Λέστερ έφτασε στην κορυφή της Αγγλίας.

Μάλιστα μέσα από αυτή την προσπάθεια ξεπήδησαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστοί και δεν είχαν κάνει κάτι ιδιαίτερο στην καριέρα τους. Ο λόγος γίνεται για τους Σμάιχελ, Μόργκαν, Καντέ, Μάρεζ, Βάρντι, Οκαζάκι αλλά και διάφορους άλλους.

Φέτος η ομάδα του Ρανιέρι έμεινε σε μεγάλο βαθμό ως έχει. Οι παίχτες που αποχώρησαν ήταν στο σύνολο εννιά αλλά στην ουσία η μεγαλύτερη απώλεια ήταν ο Ενγκολό Καντέ, λόγω του ότι έπαιζε βασικός.

Τον δρόμο του Καντέ ακολούθησαν οι Αντρέι Κράμαριτς, Ρίτσι Ντε Λε, Λίαμ Μουρ, Ντιν Χάμοντ, Μαρκ Σβάρτσερ, Τζόνι Μάντισον, Γιάκομπ Μπλιθ και Πολ Κονσέσκι. Από εκεί και πέρα ήρθαν οι Ισλάμ Σλιμάνι, Μπάρτοζ Κάπουτσκα, Αχμέντ Μούσα, Ναμπαλί Μεντί, Ρον-Ρόμπερ Τσίλερ και Λουίς Ερνάντεθ.

Με λίγα λόγια η ομάδα προχώρησε σε συνολικά έξι μεταγραφές. Όμως στην αρχική της ενδεκάδα ο Ρανιέρι δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα και οι παίχτες που παίζουν βασικοί είναι οι ίδιοι με πέρυσι.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά όμως και οι οπαδοί της Λέστερ νοσταλγούν σίγουρα την περασμένη χρονιά. Η ομάδα τους δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά στην Premier League και τα αρνητικά αποτελέσματα με τις κακές εμφανίσεις είναι πολλά. Βέβαια μπορούμε να πούμε ότι βρίσκουν μια παρηγοριά στο Champions League.

Μια διοργάνωση που η Λέστερ έχει περάσει στη φάση των «16» και μάλιστα ως πρώτη από τους ομίλους. Στο πρωτάθλημα ωστόσο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς η Λέστερ είναι στην 15η θέση έχοντας συνολικά 17 βαθμούς.

Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να αποφύγει τις θέσεις του υποβιβασμού, καθώς απ’ αυτές βρίσκεται μόλις τρεις βαθμούς πάνω. Πραγματικά είναι απίστευτο αλλά πέρα για πέρα αληθινό.

Για όλη αυτή την κατάσταση βέβαια υπάρχουν αρκετές θεωρίες που είναι πάνω κάτω λογικές για την πτώση της Λέστερ. Το σημαντικότερο στοιχείο έχει να κάνει με το ότι είναι λίγο δύσκολο όταν ορισμένοι παίχτες πραγματοποιούν μια τόσο καλή χρονιά να είναι και την επόμενη το ίδιο καλοί. Μιλάμε για ποδοσφαιριστές που μέχρι πέρυσι δεν τους ήξερε σχεδόν κανείς και που δεν είχαν πετύχει κάτι σπουδαίο στην καριέρα τους.

Η συγκεκριμένη επιτυχία ήρθε απότομα και για να την κατακτήσουν έπρεπε να καταναλώσουν μεγάλη ενέργεια. Με λίγα λόγια οι παίχτες δεν είναι μηχανές και δεν μπορούν να βρίσκονται σε κάθε αγωνιστική σεζόν στο πικ της απόδοσής τους.

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Λέστερ δεν προχώρησε σε ουσιαστικές μεταγραφές και παρέμεινε με τους ίδιους παίχτες. Μπορεί πέρυσι να ήταν όλα καλά, ωστόσο φέτος η ομάδα θα αγωνιζόταν σε δύο διοργανώσεις και ήθελε μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο και πιο έμπειρο ρόστερ.

Οι παίχτες που αποκτήθηκαν δεν διαθέτουν αυτά τα στοιχεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Μάλιστα με εξαίρεση τον Αχμέντ Μούσα, οι υπόλοιποι δεν παίζουν στην βασική ενδεκάδα.

Φυσικά οι θεωρίες τις πτώσεις δεν σταματούν εδώ και επεκτείνονται. Συγκεκριμένα η απουσία του Ενγκολό Καντέ είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. Ο Γάλλος αμυντικός μέσος έκανε όλη την κρυφή δουλειά στο κέντρο της Λέστερ, ιδιαίτερα στον ανασταλτικό τομέα.

Τα χιλιόμετρα που καλύπτει και η ουσιαστική δουλειά που προσφέρει δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα (Τσέλσι) που τον έχει είναι στην πρώτη θέση της Premier League.

Σίγουρα, λοιπόν, η συγκεκριμένη απώλεια που δεν καλύφθηκε ουσιαστικά έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην πτώση της ομάδας. Τέλος, υπάρχει και ακόμα μια θεωρία που έχει να κάνει με το Champions League.

Η Λέστερ ήταν εξαρχής γνωστό ότι με το ρόστερ που διέθετε, δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει δύο ή και περισσότερες διοργανώσεις. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι πέρυσι έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, η ίδια η ομάδα φέτος θέλει να ρίξει όλο το βάρος σε μια διοργάνωση που ο σύλλογος δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στο παρελθόν, το Champions League δηλαδή. Η Λέστερ είναι εντελώς διαφορετική στην Ευρώπη απ’ ότι στην Αγγλία, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Οι εμφανίσεις της είναι πολύ καλύτερες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει περάσει στη φάση των «16». Εκεί θα βρει απέναντί της, την Σεβίλλη και θα στοχεύσει σε κάθε περίπτωση να την αποκλείσει και να συνεχίσει το ταξίδι της στο Champions League.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, η Λέστερ φέτος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την περσινή ομάδα όσον αφορά την Premier League. Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν όταν η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι αγωνίζεται στο Champions League.

Πλέον το ερώτημα είναι ένα. Μετά την επιτυχία του πρωταθλήματος, μήπως η Λέστερ δίνει βάση στην Ευρώπη, θέλοντας να γράψει κι εκεί μια ξεχωριστεί ιστορία; Σίγουρα τα ερωτηματικά για τη φετινή απόδοση που παρουσιάζει στις διοργανώσεις είναι πολλά και οι απαντήσεις θα δοθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Δημήτρης Δημόπουλος

Dimitris Dimopoulos

- Tipster

Δείτε ακόμα :

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μη χάσετε

Δελτία Τύπου

Αφιερώματα